===> Marshmallow!! :)
Maw tahu cara untuk buat? Banyak kerja la. Tapi worth every effort!
Kiut..:D macam sayang maw makan nie. hehe |
Bakal dibuat. hehe |
Bahagianya... |
Tidak la terlampau sampai begini kejadian.. hehe |
Nyum2.. |
Bahan-bahan:
2 cawan gula
1 sudu makan sirap jagung
1.5 cawan air, asingkan
4 sudu makan gelatin
1 sudu makan ekstrak vanilla
2 biji telur (ambil telur putih saja)
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan tepung jagung
Perasa & pewarna makanan
Cara menyediakan:
1. Gabungkan tepung jagung dan gula halus dalam mangkuk kecil. Sediakan bekas dengan 'nonstick cooking spray' (gunakan sedikit butter pun boleh) dan taburkan campuran tepung jagung pada bekas tersebut.
2. Campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 air ke dalam periuk dengan mediuam heat. Kacau sehingga gula cair sepenuhnya, dan biarkan campuran mendidih. Teruskan sehingga cecair mencapai suhu 260 'C.
3. Sediakan larutan gelatin sementara menunggu sirap gula mendidih. Campurkan 3/4 cawan air dengan ekstrak vanilla. Masukkan gelatin dan kacau sebentar. Biarkan gelatin selama 5 minit sehingga gelatin menyerap cecair. Panaskan pan pada low heat dan kacau sehingga larutan menjadi cecair. (Boleh letak perasa atau pewarna jika mahu) Better to start adding less amount of food flavoring at first and then add more at the end.
4. Kacau putih telur.
5. Campurkan larutan gelatin ke dalam sirap gula ( kalau sudah siap). Kemudian campurkan ke dalam putih telur dan masukkan sedikit demi sedikit dengan kelajuan pengisar yang rendah. Naikkan kelajuan pengisar setelah larutan gelatin dimasukkan kepada kelajuan sederhana. Pukul sehingga adunan menjadi pekat.
6. Masukkan ke dalam bekas yang telah disediakan. Biarkan marshmallow pada suhu bilik untuk beberapa jam atau biarkan semalaman.
* Untuk memotong marshmallow, pastikan pisau yang digunakan di'spray' dengan nonstick cooking spray dulu, baru potong. Salutkan marshmallow dengan campuran tepung jagung dan gula halus supaya tidak melekat dengan satu sama lain.
GOOD LUCK TRYING!! :*
p/s: Bukan saya yang buat nie resepi saya cuma kasi translate saja dari internet. hehe
2 cawan gula
1 sudu makan sirap jagung
1.5 cawan air, asingkan
4 sudu makan gelatin
1 sudu makan ekstrak vanilla
2 biji telur (ambil telur putih saja)
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan tepung jagung
Perasa & pewarna makanan
Cara menyediakan:
1. Gabungkan tepung jagung dan gula halus dalam mangkuk kecil. Sediakan bekas dengan 'nonstick cooking spray' (gunakan sedikit butter pun boleh) dan taburkan campuran tepung jagung pada bekas tersebut.
2. Campurkan gula, sirap jagung dan 3/4 air ke dalam periuk dengan mediuam heat. Kacau sehingga gula cair sepenuhnya, dan biarkan campuran mendidih. Teruskan sehingga cecair mencapai suhu 260 'C.
Boiling stage.. |
3. Sediakan larutan gelatin sementara menunggu sirap gula mendidih. Campurkan 3/4 cawan air dengan ekstrak vanilla. Masukkan gelatin dan kacau sebentar. Biarkan gelatin selama 5 minit sehingga gelatin menyerap cecair. Panaskan pan pada low heat dan kacau sehingga larutan menjadi cecair. (Boleh letak perasa atau pewarna jika mahu) Better to start adding less amount of food flavoring at first and then add more at the end.
Menyediakan gelatin |
Kacau sehingga jadi macam krim |
1. Masukkan gelatin ke dalam gula 2.Masukkan larutan gelatin+gula ke dalam putih telur |
Adunan marshmallow yang pekat |
6. Masukkan ke dalam bekas yang telah disediakan. Biarkan marshmallow pada suhu bilik untuk beberapa jam atau biarkan semalaman.
* Untuk memotong marshmallow, pastikan pisau yang digunakan di'spray' dengan nonstick cooking spray dulu, baru potong. Salutkan marshmallow dengan campuran tepung jagung dan gula halus supaya tidak melekat dengan satu sama lain.
GOOD LUCK TRYING!! :*
p/s: Bukan saya yang buat nie resepi saya cuma kasi translate saja dari internet. hehe
No comments:
Post a Comment